Istoria vopselei de păr – 3500 de ani de evolutie

Putine dintre noi suntem satisfacute de culoarea naturala a parului nostru, motiv pentru care preferam sa avem de-a face cu procese interminabile de hidratare si de refacere a structurii firelor in urma vopsirii in loc sa ne pastram parul in starea lui initiala. De ce? Pentru ca merita efortul.

Culoarea podoabei capilare feminine este un accesoriu imbatabil care transforma orice tip de par plictisitor intr-o oaza de seductie si feminitate. Din nefericire nu ne-am nascut cu aspectul fizic pe care ni l-am fi dorit, insa tehnologia si medicina actuala ne permit sa ne putem „customiza” infatisarea asemenea avatarelor pe care le afisam online, la crearea unui nou profil. Nu e la fel de simplu sau rapid, e drept, dar e posibil.

Pentru acelea dintre noi care au incercat toate tehnicile de vopsire a parului, sau si-ar dori sa fie atat de curajoase, am pregatit o scurta intruziune in istoria (nu foarte indepartata) a vopselei de par, cu scopul de a explica aparitia acestei practici si motivele din spatele unei asemenea necesitati.

Anii 1500, înaintea erei noastre

Luand in calcul cat de avansati erau egiptenii, nu ar trebui sa te surprinda faptul ca acestia sunt considerati a fi prima civilizatie in privinta careia exista dovezi concrete in acest sens. Maretii locuitori ai Egiptului obisnuiau sa isi coloreze parul cu henna, in special pentru a-si ascunde firele gri sau albe de par. Se pare ca oroarea de a avea astfel de insemne ale inaintarii in varsta a fost transmisa din generatie in generatie, tocmai de atunci.

Ani mai tarziu, grecii si romanii au folosit extracte de plante pentru a-si colora firele. De asemenea, acestia au creat o vopsea permanenta care colora parul in negru. Totusi, formula primei vopsele de par s-a descoperit a fi toxica pentru oameni. Aceasta concluzie a dus la dezvoltarea unei noi formule, realizate din lipitori lasate la fermentat intr-un vas de plumb, timp de doua luni. Mai apoi a durat cateva sute de ani pentru a fi extinse optiunile de culoare dincolo de negru.

Anii 300, înaintea erei noastre

Pe vremea Imperiului Roman, damele de companie erau obligate sa aiba parul vospit blond pentru a-si indica profesia. Majoritatea purtau peruci, dar unele femei foloseau un amestec din cenusa plantelor sau nucilor arse pentru a obtine nuanta. Intre timp, alte civilizatii antice, precum galii si sasii, isi vopseau parul cu o varietate de culori vibrante pentru a-si arata rangul si ca mijloc de intimidare a adversarilor pe campul de lupta.

Perioada dintre anii 500 – 1500, din era in curs

Parul rosu a aparut pentru prima data ca rezultat al unei mutatii genetice in Evul Intunecat, primul caz documentat de femeie roscata nascuta natural aparand in Scotia. Multi ani dupa aceea, persoanele cu par rosu ca focul de la natura au fost supuse suspiciunilor de vrajitorie. Acest lucru a continuat pana cand regina Elisabeta intai a Angliei si-a inceput domnia, in 1533.

Anii 1800

Nu s-au schimbat prea multe pana in anii 1800, cand chimistul englez William Henry Perkin a facut o descoperire accidentala, care a transformat vopseaua de par pentru totdeauna. In incercarea de a genera un remediu pentru malarie, Perkins a creat primul colorant sintetizat in 1863. Culoarea era mov si numita in mod corespunzator Mauveine. Curand dupa aceea, profesorul sau de chimie, August Hoffman, a derivat o molecula care schimba culoarea din malvaina (numita para-fenilendiamina sau PPD) care a ramas, ulterior, baza pentru majoritatea vopselelor permanente de par din zilele noastre.

Din anii 1900 până în prezent

In 1907, Eugene Schueller a creat primul colorant chimic in scopuri comerciale, numit Aureole. Ulterior numele a fost schimbat in L’Oréal.

In anii 1950 a fost pusa la punct tehnica de decolorare a parului, descoperire revolutionara pentru acea perioada, deoarece orice alta incercare de a perfectiona o asemenea formula ajungea sa distruga foarte mult parul. Dupa acest moment istoric demn de mentionat au venit cu repeziciune anii ’60, cand era perfect normal sa intalnesti pe strada femei obisnuite cu parul colorat. De la schimbarea look-ului din brunet in blond si din blond in albastru aprins, nu a fost decat un pas. In prezent parul colorat reprezinta un mod de exprimare si un stil de viata. Putem paria ca egiptenii, cu toate cunostintele lor avansate, nu si-ar fi putut imagina cum 3500 de ani mai tarziu zeii lor vor disparea si faptul ca ambele sexe vor aborda coafuri in culori cat mai neobisnuite, de dragul esteticii.

Daca si tu esti una dintre persoanele care s-ar simti mult mai bine in propria piele dupa o vizita la salon, poti suna la numarul de telefon 0743.085.299 pentru o programare, iar profesionistii Academiei de Frumusete Ellisium te vor ajuta sa obtii look-ul pe care ti-l doresti.