Tunsoarea, adevarata provocare a unui hairstylist

Deseori alegem tunsoarea pe care dorim sa o purtam in urma unei cautari pe Pinterest sau pentru ca am vazut o prietena care s-a tuns intr-un anumit fel si ne dorim si noi, fara a lua in calcul fizionomia si caracteristicile particulare ale fetei noastre, si ale firului de par. Fiecare persoana este diferita si prin urmare, fiecare tunsoare va fi diferita.

Aceasta are scopul de a pune in valoare trasaturile si de a masca imperfectiunile fetei.
Alegerea tunsorii presupune examinarea mai multor caracteristici, aspect ce o face o operatiune complexā, si de aceea, recomandarea noastra este sa alegeţi tunsoarea doar in urma unei consultatii cu hairstylistul dumneavoastrā.

Pentru a putea identifica tunsoarea potrivita este important sa cunoastem principalele forme ale feţei:

 • Forma ovalā: fruntea rotunjitā si bārbia puţin ascuţită. Aceasta este forma ideala deoarece are aproximativ aceleași proporţii.
  • Sfat: ne permite sa purtām aproximativ orice, fie ca iţi dorești parul lung, scurt, cu breton sau fara breton, oricare ar fi alegerea ta nu ai şanse sa greşești.
 • Forma rotundā: lāţimea este egalā cu lungimea, iar cea mai latā parte este linia dintre pomeţi.
  • Sfat: lungimea idealā este cea medie, cu cārarea pe o parte pentru a ascunde din rotunjimea feţei. De evitat sunt tunsorile scurte sau bretonul drept.
 • Forma pātratā: fruntea, pomeţii si mandibula sunt ca o linie dreaptā. Mandibula pātratā este caracteristica cea mai evidentā.
  • Sfat: mascarea mandibulei cu ajutorul unei tunsori drepte, lungi, sau a unei tunsori cu vârfuri filate. Mai puteţi opta si pentru un breton filat intr-o parte.
 • Forma diamant: fruntea si bārbia sunt aproximativ egale iar segmental din mijloc este mai lat datoritā pomeţilor proeminenţi.
  • Sfat: poţi alege orice tip de tunsoare care ajutā la mascarea pomeţilor. De evitat este bretonul drept.
 • Forma inimā: asemănătoare cu forma ovalā dar se diferenţiază printr-o bărbie mult prea ascuţitā.
  • Sfat: ideal pentru acest format este bobul pănă la nivelul bārbiei deoarece acesta oferă volum. Este de evitat orice tunsoare deasupra bărbiei.
 • Forma alungită: un oval mult mai alungit, caracterizat printr-o frunte lată si o bărbie alungită.
  • Sfat: bretonul drept si o tunsoare medie care să ofere volum in jurul barbiei sunt alegerile potrivite pentru a mai “taia” din lungimea fetei.

Acestea sunt particularitati ale formelor fetei, de precizat este faptul ca aceste forme sunt combinate, situatiile in care o persoana prezinta doar caracteristicile unui singur format sunt rare.

Toate sfaturile pe care le-am prezentat mai sus trebuie asociate cu trāsăturile firului de par (structura, textura, direcţia de creștere, ondulaţia, etc) pentru ca forma finală a tunsorii sa se imbine armonios cu fizionomia feţei.

Avand in vedere atăt complexitatea fizionomiei particulare a fiecarei persoane, cat si caracteristicile multiple ale firului de par, alegerea tunsorii devine o operaţiune care necesita intotdeauna o atenţie deosebitā.